Pelicans SB:n Erkkasäbä kasvaa ja kehittyy – erityisryhmien toiminta keskiössä
Julkaistu: 01.05.2024 19.40

Pelicans SB:n Erkkasäbä kasvaa ja kehittyy – erityisryhmien toiminta keskiössä

Pelicans SB on tehnyt merkittävää työtä laajentaakseen ja kehittääkseen erkkasäbätoimintaansa, joka on suunnattu erityisryhmille. Erkkasäbä eli erityisryhmien salibandy on noussut seuran toiminnassa yhä tärkeämpään rooliin, ja sen suosio ja laatu ovat kasvaneet huimasti viime vuosina. Erkkasäbäjoukkue pelasi lauantaina ystävyysottelun Mikkelin Hatsinaa vastaan tämän kotikentällä Saimaa Stadiumilla. Ystävyysottelu päätti samalla tämän kauden tältä erää.
– Kausi 23–24 on toiminnallisesti ohi. Joukkueella on mahdollisesti vielä tapaaminen toukokuun lopussa. On ollut hieno meininki ja olemme saaneet useita uusia pelaajia. Niin nuorempia kuin vanhempia, Pelicans SB:n Erkkasäbän valmentaja ja vetäjä Joona Outakivi kertoo.

Outakivi on nähnyt läheltä, kuinka uudet pelaajat ovat integroituneet joukkueeseen ja kuinka monimuotoisuus on rikastuttanut joukkuehenkeä.
– Meillä on paljon erilaisia tyyppejä omilla taidoillaan ja tyylillään, ja se on rikasta.
– Koko joukkue ja kaikki sen jäsenet voivat olla ylpeitä meidän jengistämme ja olla omana itsenään osana sitä.

Toiminnan merkitys seuralle on suuri, eikä vain urheilullisesta näkökulmasta.
– Erityisurheilu on tärkeä osa myös Pelicans-toimintaa osana yhteisöä ja sen ihmisiä. Näissä puitteissa viritelläänkin laajempaa yhteistyötä, mutta niistä lisää myöhemmin, Outakivi jatkaa.

Yhteistyöt ja tulevaisuuden suunnitelmat

Pelicans SB suunnittelee jo ensi kaudelle uusia toimia, kuten Erkkajunioritoiminnan käynnistämisen. Seuran toiminnanjohtaja, Jari ”Arppa” Koskinen, on vahvasti mukana kehitystyössä ja tunnustaa Erkkasäbän yhteiskunnallisen merkityksen.
– Erkkasäbä-toiminta, joka aloitettiin Pelicans SB:ssä kolme vuotta sitten, on kasvanut meillä mittavasti. Aluksi pelaajia oli tuollainen alta kymmenen ja nykyään meillä on melkein kolmekymmentä pelaajaa jo. Ikähaarukka on aika laaja, Koskinen selittää.

Koskinen korostaa myös, että seura on erittäin ylpeä siitä, että toiminta on saatu laajenemaan ja yhä useampi erityisryhmä on löytänyt tiensä salibandyn pariin. Joona Outakivi kertoo, että joukkueen nykyinen ikähaitari on ollut 14-ikävuodesta ylöspäin, mutta Erkkajunioritoiminnan kautta halutaan antaa mahdollisuus nuoremmillekin harrastajille.
– Itseasiassa alkuperäinen idea on ollut juniori- ja aikuistoiminnassa, mutta kun toiminta lähti käyntiin syksyllä 2020, niin joku ehkä muistaa mitä hieman myöhemmin tapahtui... se koronavirus tuli ja sotki hiukan meidän suunnitelmiamme, Outakivi harmittelee.
– Mikäli kiinnostuneita junnuja ja heidän lähijoukkojaan löytyy, niin ei muuta kuin yhteyttä vaan, niin saadaan syksyllä pelit käyntiin myös lasten osalta. Lisätietoja voi kysellä Pelicans SB:stä esimerkiksi sähköpostilla toimisto@pelicanssb.fi.

Yhteistyö on avainasemassa, kun puhutaan Erkkasäbän tulevaisuudesta. Koskinen mainitsee, että seura on aloittanut yhteistyön Mikkelin Hatsinan kanssa ja suunnitelmissa on lisätä pelejä tulevaisuudessa.
– Nyt on aloitettu jopa pelitoiminta. Pari kertaa mikkeliläistä, samantyyppistä seuraa vastaan on pelattu. Ensi kaudella meidän on tarkoitus lisätä harrastajamäärää silläkin puolella, Koskinen toteaa.

Päätavoitteet ja yhteisön tuki

Tärkein tavoite on kuitenkin yksinkertainen: saada ihmiset liikkumaan ja tarjota heille mahdollisuus nauttia urheilusta yhteisön tuella. Erkkasäbä edustaa Pelicans SB:n arvoja parhaimmillaan – tarjoamalla inklusiivista ja saavutettavaa urheilutoimintaa kaikille halukkaille.

Koskinen ja Outakivi ovat yhtä mieltä siitä, että toiminta jatkuu ja kehittyy jatkuvasti. Tulevaisuuden suunnitelmissa on ottaa käyttöön lisää valmennusresursseja ja laajentaa toimintaa entisestään.

Seuraava kausi lupaa paljon, kun Pelicans SB jatkaa työtään Erkkasäbän parissa, tavoitteenaan tarjota entistäkin laadukkaampaa toimintaa ja tukea jäseniään heidän urheilu-urallaan.

Erkkasäbästä löytyy myös lisätietoa seuraavien linkkien takaa:

Suomen Salibandyliitto: https://salibandy.fi/fi/uutiset/erityisryhmat-miten-ja-missa-toimintaa-jarjestetaan/
Suomen Paralympiakomitea: https://www.paralympia.fi/urheilu/lajit/salibandy